Uitgeverij Oorsprong neemt Grote Letter Bibliotheek over

Uitgeverij Oorsprong heeft per 1 september 2014 uitgeverij Grote Letter Bibliotheek (GLB) overgenomen. Daarmee hebben wij een vooraanstaande positie in de markt van grote letter uitgaven verworven. De verbreding is volgens Werner Bartelds – eigenaar van uitgeverij Oorsprong – noodzakelijk om een stabiele basis te vormen in deze nichemarkt.

Traditioneel

De markt van grote letter boeken is een specialistische markt waarin zich maar een paar uitgeverijen bevinden. Uitgeverij Oorsprong is in 2010 gestart en is daarmee de jongste tussen de gevestigde orde van veelal langer bestaande bedrijven in de markt. Zo ook uitgeverij Grote Letter Bibliotheek, een traditioneel familiebedrijf dat zijn levenslicht zag in 1969 toen de heer Jan Tholenaar had besloten deze formule vanuit Engeland in Nederland te ontwikkelen.

Familiebedrijf

Vanuit Abcoude is GLB doorgegroeid tot de grootste grote letter boek uitgever. Het familiebedrijf kreeg in 1995 een vervolg toen Reinoud Tholenaar samen met zijn vrouw Betty het van zijn vader overnam. ‘Al die tijd is het een goed draaiend familiebedrijf geweest. Dat ik het nu verkoop is vanwege privé-omstandigheden, maar het bedrijf zal altijd een beetje van ons blijven,’ zegt voormalig eigenaar Reinoud. Daar heeft uitgeverij Oorsprong geen enkele moeite mee, sterker: het karakter van een familiebedrijf zal zeker behouden blijven en dat wordt ook gezien als een pluspunt. Zo zal de naam GLB behouden blijven en is het de bedoeling dat op termijn alle titels van Oorsprong onder het merk GLB verschijnen.

Andere productie

Werner Bartelds: ‘Doordat we ons bedrijf hebben opgebouwd in het digitale tijdperk hebben we de structuur van begin af aan gericht op uitbouw via web-verkoop en productie in kleine oplages. Dit sluit precies aan bij de mogelijkheden die printing on demand biedt: geen onnodige voorraden waar je niet meer vanaf komt. Dan maar wat minder marge, maar geen voorraadkosten en -risico.’
Momenteel wordt er gewerkt aan de verhuizing van de bedrijfsactiviteiten van Abcoude naar Deventer. Zo wordt de fysieke voorraad boeken van GLB tijdelijk opgeslagen op tussenstation Hexspoor in Boxtel. ‘We gaan ons op de nieuwe mogelijkheden richten die deze verbreding van het fonds ons biedt.’

Strategische groei

In de huidige marktomstandigheden is de overname ook een duidelijke strategische keuze. De markt dwingt tot versmalling van de marges; Uitgeverij Oorsprong zou te klein blijken om dit voldoende op te kunnen vangen. De overname is in die zin dan ook noodzakelijk en biedt de mogelijkheid verder te groeien.